Parlementsverkiezingen in de Verenigde Staten

(Het laatste nieuws werd onderaan dit bericht toegevoegd.)

Capitol Capital Hill, Washington D.C.Vandaag trekken de Amerikanen naar de stembus om een nieuw Congres te kiezen: 435 leden voor het Huis van Afgevaardigden en 33 senatoren. Dat er veel op het spel staat mag duidelijk zijn, want de Democraten hebben slechts zes zetels netto nodig om de meerderheid te veroveren binnen de Senaat. Het breken van het conservatieve blok is dus zeker mogelijk.

De Republikeinse partij blijft nog steeds sterk maar heeft de voorbije maanden wel enkele serieuze klappen gekregen.
  1. Denk maar aan de schandalen omtrent Jack Abramoff, Tom DeLay, Mark Foley, Donald Rumsfeld en Ted Haggard.
  2. De situatie in Irak speelt eveneens een belangrijk rol: Saddam Hussein mag dan net veroordeeld zijn tot de dood, toch zijn 75% van de Amerikanen vóór een terugtrekking van de troepen. Zelfs de Britten zien het niet meer zitten.
  3. Ook onderwerpen als de bouw van een grensmuur en de afschaffing van habeas corpus roepen heel wat tegenstand op.
  4. En dan waren en nog de Stern Review en An Inconvenient Truth die Bush nogmaals opriepen om nu eindelijk eens mee te werken aan de strijd tegen de opwarming van de aarde.
Om de schade alsnog te beperken hebben de Republikeinen alle mogelijke trucs uit de kast gehaald. Zo werden latino migraten bedreigd om niet te gaan stemmen en was er een misleidende nationale telefooncampagne. Het liep zelfs zo uit de hand dat Noord-Korea werd beschuldigd van electorale inmening. Je moet het maar bedenken...

Wie het hele gebeuren wil opvolgen kan doorklikken naar Crooks and Liars. De Standaard maakte overigens een heel dossier omtrent deze verkiezingen. Voor conservatieve propaganda kan je dan weer terecht bij de vrolijke bende van Fox News.

21:00u: Om zijn intellectuele superioriteit nog maar eens te tonen stelt president Bush voor dat de inwoners Nebraska hun stem geven aan Democratisch kandidaat Scott Kleeb, in plaats van aan zijn eigen Republikeinse partijgenoot. That's my Bush!

22:00u: Enkele andere opvallende nieuwsitems.

8 november:

9 november:
Een reactie posten

Google+ Badge