Films in 't kort

Ondanks het serieuze tijdgebrek gedurende deze laatste weken toch nog een kort overzicht van enkele geziene films.

Just Like Heaven (2005)
Just Like Heaven (2005)In deze romantische komedie speelt Reese Witherspoon de overwerkte dokter Elizabeth uit San Francisco. Na een ongeval raakt ze in een diepe coma, maar haar 'geest' die vrij rondloopt heeft dit niet door. Zo komt ze na wat rondzwerven terug thuis in haar appartement, waar ondertussen David (Mark Ruffalo) is komen wonen. Blijkbaar is hij de enige die haar kan zien en horen, wat voor heel wat verwarring en grappige momenten zorgt. Ondanks de gespannen situatie tussen mens en spook moeten ze toch leren samenwerken voordat "Lizzie" helemaal de geest geeft.

Een romantische komedie op en top, met alle klassieke elementen van het genre (rara het einde). Witherspoon doet dat helemaal niet slecht, maar Ruffalo had naar mijn mening toch wat minder passief mogen acteren. En wie goed kijkt zal in de kerel uit de boekenwinkel een getransformeerde Jon Heder uit Napoleon Dynamite (2004) herkennen.

Memoirs of a Geisha (2005)
Memoirs of a Geisha (2005)In 1929 wordt het arme, negenjarige meisje Chiyo (Ziyi Zhang) verkocht aan een geishahuis in Kyoto. Zij wordt wreed behandeld door de hoofdgeisha Hatsumomo (Gong Li), die ondanks haar eigen succes erg jaloers is op de schoonheid van Chiyo. De rivale van Hatsumomo, Mameha (Michelle Yeoh), neemt Chiyo onder haar hoede, en onder haar leiding wordt zij getraind tot de geisha Sayuri met vaardigheden op artistiek en sociaal gebied. Zo komt zij als vermaard geisha terecht in een wereld van weelde, privileges en politieke intriges.

Het script is gebaseerd op een roman van Arthur Golden uit 1997. Alhoewel hij deze keer een beetje op de achtergrond meespeelt, hoort ook de onvermijdelijke Ken Watanabe bij het rijtje Aziatische supersterren die in deze prent meespelen. En het mag gezegd worden dat de muziek van John Williams zeer te smaken valt. Begrijpelijk dus dat de film drie Oscarnominaties wist te verzilveren: de film won Academy Awards voor Cinematografie, Kostuumontwerpen en Art Direction. Adembenemend.

Ice Age: The Meltdown (2006)
Ice Age: The Meltdown (2006)De dieren uit de eerste film leven een idyllisch bestaan in een alsmaar warmer wordende wereld. Het is Sid, de megatherium (zeg maar grond-luiaard), die ontdekt dat hun vallei dreigt onder te lopen met gesmolten ijs. Het duurt eventjes vooraleer alle dieren overtuigd zijn, maar samen met z'n vroegere vrienden slaagt hij er toch in de kudde in beweging te krijgen. Terwijl ze op zoek gaan naar een hogere en veiligere plek om te (over)leven komt Manny, de mammoet, de vrouwtjesmammoet Ellie tegen. Het enige overblijvende mammoetvrouwtje, zo denkt hij, en z'n vrienden pushen hem om zijn soort te redden van de ondergang. Niet zo simpel, want Ellie heeft een paar serieuze vijzen los.

Tussen het begin en het einde van een ijstijd zitten doorgaans wat meer jaren, maar ik ben toch blij dat het vervolg op het succesvolle eerste deel van Ice Age niet al te lang op zich liet wachten. Fun om naar te kijken, en om te lachen. Vooral de grotere rol van Scratt, de sabeltand eekhoorn, maakt veel goed.

Google+ Badge