Munich (2005)

Het was racen om nog op tijd te zijn maar we haalden het nog net. Omdat we om 17u gingen was de parking nog grotendeels leeg, net als de bioscoopzaal zelf. De ideale plaatsen om te kijken naar Munich, de nieuwste film van Steven Spielberg, waren dus nog vrij.

De vermaarde regisseur begint zijn film met een snelle introductie van de gruwelijke gebeurtenissen tijdens de 20ste Olymische Zomerspelen van 1972 in München, Duitsland. Als basis voor de rest van het verhaal dient het boek Vengeance: The True Story of an Israeli Counter-Terrorist Team van de Canadese journalist George Jonas. (En dát boek is op zijn beurt gebasseerd op de verhalen Yuval Aviv, die naar eigen zeggen voor de Mossad werkte.)

Alhoewel de eigenlijke gebeurtenissen op de vermelde Olympiade slechts kort aan bod komen geven ze een 'reden' aan het verhaal. Israël is namelijk van plan wraak te nemen voor het bloedbad door de organisatoren en verantwoordelijken uit te schakelen. Met die job sturen ze Avner Kaufman (Eric Bana) en zijn team naar Europa. Wat volgt is een erg spannende film van meer dan twee uur, die bovendien ook nog eens enkele bedenkingen oproept omtrent het Israëlisch-Palestijns conflict. Niet oninteressant, gezien de recente verkiezingsoverwinning van Hamas.
Een reactie posten

Google+ Badge