De oorlog in kleur: WOI

Wanneer ik terugdenk aan de Eerste Wereldoorlog dan verschijnen er altijd grijze foto's van donkere tijden in loopgraven in m'n hoofd. Het is altijd moeilijk om je dat realistisch voor te stellen want het lijkt allemaal zo ver weg. Wij zijn immers gewoon van altijd alles in kleur te zien. Zelfs oude schilderijen zijn in kleur dus zo'n zwart-wit afbeelding moet dan wel van héél lang geleden dateren.

Op het interenet verschenen onlangs foto's die de Eerste Wereldoorlog van een gekleurde kant tonen. Het is raar om dat op die manier te bekijken, net of enkele moderne mensen zich voor de lol nog eens omgekleed hebben en poseren voor de camera. Niks is minder waar: "The color photo was invented in 1903 by the Lumiere brothers, and the French army was the only one taking color photos during the course of the war." Indrukwekkend, echt waar.

Je moet zeker eens even gaan kijken want het verandert je kijk op de geschiedenis wel een stukje: de Afrikaanse soldaten, gekapte bomen en kippendraad als verdedigingslinie, de oude huisjes (al dan niet verwoest), een waterput, ...
Een reactie posten

Google+ Badge