1506

Nu op radio één: het boek 1506 van Henk Boom.
Waarom is er geen ezel aan het kruis genageld? Moet een vorst liegen om te kunnen regeren? Waarom heeft Michelangelo ruzie met de paus? Draait de zon eigenlijk wel om de aarde? Weten we al wanneer de Antichrist komt? Waarom draagt Jeroen Bosch een omgekeerde trechter op zijn hoofd?

Op al die vragen komt een antwoord als [fictief] kroniekschrijver Hendrik Vandenzavel in '1506' een reis door Europa maakt. De kroniek van Vandenzavel ging verloren, zijn aantekeningen niet. Op grond van het gedetailleerde dagboek, aangevuld met de uitkomsten van eigen onderzoek, is Henk Boom erin geslaagd om de reis van Vandenzavel tot in detail te reconstrueren. Zijn bevindingen en die van de kroniek-schrijver voeren de lezer in het boek '1506' mee op een fascinerende reis langs zondeval en nieuwlichterij en langs de centra van de macht in het Europa van vijf eeuwen geleden.

Vandenzavel heeft ontmoetingen met tijdgenoten als Machiavelli, Michelangelo, Da Vinci, Dürer, Erasmus, Johanna de Waanzinnige en Bosch. Hij volgt het spoor van de Antichrist, hoort onderweg over de theorieën van Copernicus en laat zich leiden door het advies van Dante: 'Als de liefde in mij zucht, dan zegt ze iets wat ik opmerk en waarvan ik de betekenis zoek.'
... Als ik even tijd heb wil ik dit boek wel eens lezen. ( ISBN 90 5018 681 5)
Een reactie posten

Google+ Badge