Nieuwe mensensoort ontdekt: Homo floresiensis

Groot nieuws vandaag! In de grot Liang Bua op het Indonesische eiland Flores (regio Nussa Tenggara Timur) werd een nieuwe link in de menselijke evolutie ontdekt. Deze vondst werd vandaag bekendgemaakt door een publicatie in Nature en wordt door sommigen gezien als de belangrijkste in de laatste honderd jaar. Aangezien hij op het eiland Flores werd ontdekt krijgt hij de naam Homo Floresiensis mee.


In Liang Bua is men al 20 jaar aan het opgraven.
(Afbeelding eigendom van Michael Morewood, University of Wollongong)

De oudste overblijfselen in de grot zouden 78.000 en 94.000 jaar oud zijn. Met behulp van "accelerator mass spectrometry dating" kwam men echter tot de vaststelling dat de restanten van een bepaald skelet 18.000 jaar oud zijn, volgens New Scientist zelf 13.000 jaar. Dat betekent dat deze nieuw ontdekte soort gelijktijdig leefde met de Homo sapiens, die het eiland Flores ongeveer 55 à 53.000 jaar geleden koloniseerden. Deze soort leefde zelfs langer dan de Neanderthaler, die zo'n tienduizend jaar eerder 'uitstierf'. In de stamboom van de menselijke evolutie zou de floresiensis een onderdeel vormen van de tak erectus, zoals hier (jpg) te zien is.


(Afbeelding eigendom van Peter Schouten)

Het 106 centimeter grote skelet werd reeds in september 2003 opgegraven maar moest eerst nog worden onderzocht en gedateerd. Aanvankelijk dacht men dat het de resten van een kind waren, maar onderzoek van de tanden wees uit dat het om een persoon van meer dan 20 jaar ging. De authenticiteit van de overblijfselen werd bevestigd door een driedimensionale röntgenanalyse van de interne structuur van de schedel, iets wat praktisch onmogelijk valt na te maken. De schedel van de Homo floresiensis is slechts zo groot als een pompelmoes ("grapefruit"), veel kleiner dus als die van een Homo sapiens.


Schedel van de Homo floresiensis is veel kleiner dan die van de moderne mens.
(Afbeelding eigendom van Peter Brown)

Dat de Homo floresiensis zo klein was komt waarschijnlijk door zijn geïsoleerde milieu. Het eiland Flores is namelijk moeilijk te bereiken en was in die tijd waarschijnlijk ook al een eiland (i.t.t. de meeste eilanden in de buurt, die verbonden waren met Azië voor een lagere zeespiegel). De beperkte grootte van de soort zou een gevolg zijn van een caloriearm dieet en de afwezigheid van grote roofdieren op het eiland. Hierdoor was een kleinere gestalte voordeliger om te overleven. Naar aanleiding van deze kleine gestalte zijn er zelfs wetenschappers die de vergelijking durven maken met hobbits.

Verdere lectuur:
Een reactie posten

Google+ Badge